Vegan Challenge

veganlogo

Ik heb me weer eens iets in mijn hoofd gehaald… In oktober ga ik meedoen met de Vegan Challenge. Al langere tijd eet ik geen vlees. Maar vegetariër durf ik mezelf niet te noemen, omdat ik zo nu en dan toch zondig. Zeker met vis of een zomerse BBQ. En daar voel ik me al langere tijd schuldig over. Eigenlijk voel ik me al langere tijd niet prettig bij het eten van dierlijke producten. En dat is een behoorlijke uitdaging in een gezin van vijf, waarbij er in elk geval drie graag vlees eten, eentje vis en de tweederde het pak bio-koemelk niet kan laten staan.

Gelukkig ben ik in control als het om boodschappen doen gaat en is er toch behoorlijk wat veranderd de afgelopen jaren zonder dat ik echt klachten heb gehad. Om er een aantal op te noemen:

  • Er staat nog maar 1 à 2 keer vlees op tafel (waar ik keurig van af kan blijven, maar het bereiden ervan staat me wel tegen).
  • Zuivelproducten zijn drastisch verminderd. 3/5 is over op rijstemelk, recepten worden sowieso allemaal bereid met rijstemelk of andere plantaardige melk.
  • Het aantal pakken hagelslag en potten chocopasta van meerdere keren per week is afgenomen naar gemiddeld één keer per maand. Zelfgemaakte chocopasta wordt inmiddels ook gewaardeerd.
  • ’s Avonds staat er water op tafel. Naar school kunnen ze kiezen: water, koude thee of zelfgemaakt citroen- of ander fruitwater.
  • Mijn eigen koekjes winnen het van koekjes uit de supermarkt! Trakaties worden tegenwoordig vrijwillig uit mijn eigen receptenboek gekozen en de kinderen voelen niet de behoefte te concurreren met leuk versierde suikerbommen van klasgenootjes. Een sober chocoladekoekje met Batman-logo of hun naam erop is wat ze willen!
  • En wat ik eigenlijk pas bedenk nu ik dit lijstje maak: ze eten veel groente, heel veel groente, heel veel verschillende groente. Voorheen werd er vooral om de groente heen gegeten ’s avonds, terwijl nu de groente zelfs   mee mag in de lunchtrommel!

Dit is natuurlijk heel geleidelijk gegaan. Maar als ik nu zo terug kijk, ben ik toch al heel blij met het resultaat. Zelf ben ik een stuk strenger voor mezelf en voel soms alsof ik mijn kinderen vergiftig als ik toch een keer chocopasta of hagelslag koop. Maar buitenshuis is het nog veel erger en ik wil niet te spastisch doen voor die kinderen. Ik denk dat dat eerder een averechts effect heeft op de lange termijn. En met dit weer af en toe een ijsje in de stad moet gewoon kunnen. Net als een grote zak spekjes bij een feestje. En zo nu en dan dus ook die kleffe boterham met chocopasta.

Maar terug naar waar ik begon: de Vegan Challenge. Zoals gezegd ben ik voor mezelf veel strenger, ook omdat ik merk dat veel (dierlijk) eten me is gaan tegen staan de afgelopen tijd. Maar eerlijk: ik weet niet zo goed hoe ik me dat nieuwe (vegan) eten moet gaan aanleren. Welke voedingsstoffen krijg ik straks niet meer binnen door alle dierlijke producten uit te sluiten? Met welke producten kan ik die vervangen? Ik wil me aan mijn 90/10 suikervrije eetpatroon houden, is dat nog een beetje te doen in combinatie met veganistisch eten? Zoveel vragen, dat toen de Vegan Challenge op mijn pad kwam ik geen moment getwijfeld heb. Ik heb me direct ingeschreven om me de eerste periode wegwijs te maken in deze nieuwe wondere wereld vast ook vol heerlijke gerechten!

Persoonlijke uitdagingen zijn de volgende favorieten, die nu nog (bijna) dagelijks op het menu staan:

  • eieren – ik eet veel eieren sinds ik brood tot een minimum beperk en het blijft lekker door welke salade dan ook
  • biologische honing – lekker in koekjes en cakejes (en veel makkelijk te bereiden dan dadels)
  • kaas –  al eet ik het niet vaak, ik vind het heerlijk om af en toe een stukje oude kaas te mengen door mijn bakje met noten en rozijnen!

Maar aangezien oktober nu nog heel ver weg klinkt en ik ongeduldig van aard ben, heb ik al wat huiswerk gedaan en vond dit heerlijke recept voor een vegan speculaascake! Drie keer raden wat er nu in de oven staat…

 

Eet smakelijk!

speculaascake

Ook meedoen? Ga naar http://veganchallenge.nl/ en schrijf je in!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *