Vegan Challenge – dag 19

Zoals ik eerder aankondigde ben ik 1 oktober gestart met de Vegan Challenge. En ik moet zeggen, het is inderdaad een behoorlijke uitdaging!! Van suikervol naar suikervrij ging me makkelijker af. Daar lag namelijk vooral de uitdaging in wat ik allemaal wel en vooral niet in mijn winkelwagentje kon laden. De suiker miste ik eigenlijk helemaal niet en er bleek een hele nieuwe wereld boordevol heerlijk nieuwe recepten.

Nu is er op het gebied van veganistisch eten ook een hele nieuwe wereld met lekkernijen voor me open gegaan. Maar omdat ik me toch ook aan mijn 80-20 suikervrije eetpatroon wil houden, vind ik het soms nogal lastig.

De eivrije mayonaise smaakt gewoon niet zo lekker als de suikervrije variant. En het is natuurlijk heel fijn om te horen dat Tony Chocolonely ook vegan chocolade heeft. En dat sommige varianten Oreo’s ook vegan zijn. En dat er vegan dropjes zijn. En tuurlijk zijn er tal van vleesvervangers. Alleen al van bovengenoemde bevat (zwaar) geraffineerde suikers. Dus af en toe gooi ik heus die vegan Tony Chocolonely in mijn winkelwagen, maar probeer ik het voor de rest toch zoveel mogelijk te mijden.

IMG_20151019_095546Eigenlijk begint het ’s morgens al. Ik heb geen idee wat ik moet eten! Voorheen at ik of havermout met allerlei fruit en noten erin of Griekse yoghurt met zelfgemaakte cruesli, die juist zo lekker smaakte door het met honing te bakken. Nu vind ik havermout met rijstemelk aanzienlijk minder lekker. En soyayoghurt bevat suiker. Gelukkig kun je bij de biowinkel verschillende hartige spreads kopen (zonder suiker), maar ’s morgens staat mijn maag daar nog niet zo naar. Dus maak ik voortaan maar een shake met havermelk, banaan, spinazie en wat verder voor handen ligt. En vandaag kwam als aangename afwisseling een recept voor tofu-‘eier’-salade in mijn mailbox en at ik dus zuurdesembrood met deze heerlijke ‘eiersalade’.  Ziet er best goed uit toch?

’s Middags pak ik een boterham, heerlijk zuurdesembrood met noten van de biowinkel. En daar smaakt die hartige spread weer wel goed op. Vaak aangevuld met een zelfgebakken cake/brood. Of restjes salade/groente van de vorige dag.

Qua avondeten lukt het me aardig. Ik ben natuurlijk al gewend om flink te improviseren, geen vlees en veel groente te eten. Maar ik merk dat ik kaas toch meer mis dan ik aanvankelijk had verwacht. Gewoon lekker over de pasta wat parmezaanse kaas of wat geraspte kaas over een ovenschotel. Nu gebruik ik edelgistvlokken (helaas ook gesuikerd, dus voel me er niet helemaal comfi bij) en dat geeft het een wat hartige smaak, maar naast me zie ik iedereen met die heerlijke gesmolten kaas aan tafel zitten…

Afgelopen week maakte ik daarom deze heerlijk uitziende mac-and-‘cheese’ van Vegan Yumminess. Zoals je op onderstaande foto’s ziet is het me qua uiterlijk gelukt om een mac-and-‘cheese’ te maken. Wederom bestrooid met wat edelgistvlokken. Maar qua smaak miste ik nog veel. Ik heb er wel tomatensalade met pesto en gebakken kastanjechampignons bij geserveerd. Maar voor de volgende keer ga ik er toch meer kruiden doorgooien. En dat smeuïge, zoals op de foto, heeft dat qua smaak bij lange na niet! Niet zoals een kaas dat zou doen. Het is een goede basis om vanuit verder te gaan experimenteren, zullen we maar zeggen.

IMG_20151014_181953IMG_20151014_182546

Desondanks doe ik het allemaal dus wel. Maar ik vind het echt behoorlijk lastig! Zeker ook omdat ik de rest van de familie wel gewoon zijn honing en yoghurt en kaas naar binnen zie werken. En dan koop ik iets vegans en zoets voor op brood. ( Ja, ineens heb ik wel weer zin in zoet, zoals vlokken ofzo! Terwijl ik dat al jaren niet meer eet.) En dan krijg ik klachten vanuit het thuisfront dat ze deze vlokken (lees: puur/vegan) niet zo lekker vinden.

Je zult vast denken ‘Mens, dat doe je jezelf toch allemaal aan, dus loop niet te klagen!’, maar ik ga graag uitdagingen aan. Ik dwing mezelf graag bewuste keuzes te maken. Daarnaast voel ik me ook gewoon niet goed (meer) bij het consumeren van dieren en dierlijke producten. Ik kom er heus wel. Alle begin is moeilijk. En ik weet zeker: aan het eind van de rit zullen jullie versteld staan van mijn yummy yummy vegangerechten!! En misschien af en toe zelf eens aan één van mijn gerechten wagen… Wedden?! Zien die pannekoeken er niet goddelijk uit?!

x la M

IMG_20151010_143323

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *